Afbeelding
Foto:

D’n boer op - Wiedeg wiedt het onkruid voor je!

Zakelijk advertorial

Ons Laarbeekse Buitengebied staat bol met mooie ondernemers. Ze doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen en daarbij hebben ze vaak slimme trucjes. In deze maandelijkse rubriek lees je er meer over, met iedere keer een andere ondernemer. Deze week: door machinaal te schoffelen heeft Tuinbouwbedrijf Kouwenberg veel minder bestrijdingsmiddelen nodig.

Het Tuinbouwbedrijf wordt gerund door Gerard Kouwenberg, samen met zijn vrouw Rita en zoon Remco en bestaat al ruim 40 jaar. Voorheen in Veldhoven, maar inmiddels alweer bijna 30 jaar op de Gemertseweg 26 in Beek en Donk. “Mijn opa was een boer en een paar ooms van mij zijn op die boerderij begonnen met groenteteelt. Als kind ben ik daar vaak gekomen en zodoende in aanraking mee gekomen. Zelf ben ik van origine een hovenier en begon ik naast mijn werk een beetje met groenteteelt als hobby. Dat liep steeds beter en toen ben ik helemaal overgestapt”, vertelt Gerard.

Begin maart zijn alweer de eerste planten gezet voor dit jaar. “We telen een innovatief, duurzaam en kwalitatief hoog product en zijn daarbij afhankelijk van het weer omdat al onze gewassen in de vollegrond geteeld worden. We doen ons best, maar door de vele regenval is het overal erg nat. We hebben de droogste percelen al uitgezocht, maar het is wel een uitdaging.”

Onkruid wieden
Sinds een maand hebben ze in het bedrijf een nieuwe wiedeg om het onkruid te wieden tussen het gewas. Deze wordt ongeveer drie keer per teelt gebruikt. “Het is een apparaat met allemaal tandjes (329 in totaal) die in de grond dichtbij elkaar krassen. Ze gaan over de plantjes heen en doordat je de kracht en druk variabel in kan stellen spaar je het gewas en wiedt hij alleen het onkruid.” Door dit machinaal te doen zijn er dus minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. “We schoffelen al meer dan 20 jaar in de rij, maar tussen het gewas kan dat niet omdat dit anders kapotgaat. Voorheen hadden we een schoffelmachine die rond de plantjes schoffelde, maar die was alweer 10 jaar oud en inmiddels zijn er nieuwe technieken. Met deze wiedeg hebben we veel meer mogelijkheden en dit gebruiken we nu voor onze bleekselderij en lente uien.”

Vernieuwen en duurzaamheid
Tuinbouwbedrijf Kouwenberg levert de groenten vervolgens aan de Albert Heijn, waar ze een Beter voor Natuur & Boer-programma hebben. “Ze willen dat er steeds minder chemische dingen gedaan worden en meer mechanisch. Dit zijn technieken die daarbij helpen. Het streven is om volledig mechanisch te worden.” Zo zijn ze naast het telen ook constant bezig om te vernieuwen en duurzamer te worden. “We hebben ook zonnepanelen, ledverlichting en een warmtewisselaar. Ook zijn we aan het kijken voor een accu waarbij we overtollig stroom die we opwekken in de avond/nacht kunnen gebruiken.”

Deze maandelijkse rubriek is een initiatief van Stichting buitengebied Laarbeek, onderdeel van ondernemersfonds Laarbeek.

Afbeelding