Afbeelding
Foto: Peter van der Kloet

Laarbeekse basisschoolleerlingen creatief in kunst en theater

Kunst & Cultuur

Mariahout - Tijdens de afsluiting van cursusseizoen 2023-2024 lieten kinderen uit Laarbeek en zelfs daarbuiten aan iedereen zien wat ze afgelopen jaar leerden. Op het podium van het Buurthuis stonden zeventien basisschoolleerlingen die de spotlights niet schuwden en in de foyer waren kunstwerken tentoongesteld van leerlingen die bij Lennie Segboer het Kinderatelier volgden.

Het was afgelopen weekend een vrolijke boel in het Buurthuis. Nadat belangstellenden een kaartje gekocht hadden voor de voorstelling ‘Sprookjesherrie’ kon ook de kleurrijke tentoonstelling van creatieve jonge kunstenaars bezocht worden. Basisschoolleerlingen werkten rondom het thema natuur. Met een tentoonstelling en theaterproductie werd afgelopen weekend een creatief half jaar afgesloten. Kinderen ontwikkelden hun creatieve kanten, op het gebied van beeldende kunst of theater.

Theatervoorstelling Sprookjesherrie
De dartelende toneelspelers die lieflijk over het podium huppelen worden abrupt onderbroken door ruziënde ouders. Dochter Eef duikt dromerig in haar sprookjesboek. Haar zusje Lara bedenkt liever haar eigen sprookjes waarin het er heftig aan toe gaat. Slaan, vechten en zelfs iemand ‘keihard op zijn bek slaan’. Zodra Lara het sprookjesboek overneemt doen de sprookjesfiguren opeens heel andere dingen dan ze normaal doen. Doornroosje doet een poging om mee te doen met een belspelletje, maar nog voordat spelleider de gelaarsde kat de kans krijgt om haar het goede antwoord te vragen hoort hij keihard gesnurk. Doornroosjes’ slaapaanvallen komen op de meest komische momenten. Ook Hans en Grietje zijn niet bepaald voorbeeldige kinderen en Sneeuwwitje baast haar enig overgebleven dwerg rond en kijkt niet uit naar de kus van de prins. “Ik hoop dat hij zijn tanden gepoetst heeft!”

Eigentijds verhaal met open einde
Uiteindelijk eindigt het verhaal in allerlei ruziënde sprookjesfiguren en hoort het publiek weer twee ouders die aan het bekvechten zijn. De zusjes slaan het sprookjesboek keihard dicht en daarmee is de voorstelling afgelopen. Zouden zusjes Eef en Lara in een soort droomwereld gevlucht zijn omdat hun ouders zoveel mot met elkaar hebben? Regisseur en docent Lars van Asten laat dit open. Het bestaande stuk is door hem bewerkt en afgelopen twaalf weken door hem geregisseerd. Vanaf het begin van dit schooljaar tot de kerstvakantie gaf Lars een cursus waarin de jonge acteurs leerden te acteren. Van plankenkoorts was nauwelijks iets te merken en de humor die in het stuk zat kwam zeker over bij het publiek. Na afloop staan alle kinderen van deze junior productie te wachten om aan hun fans handtekeningen uit te delen. In september starten weer nieuwe cursussen voor elke creatieveling in de dop.