Afbeelding
Foto:

Laarbeek krijgt populieren brug cadeau

Gemeente

Laarbeek - De Brabantse Populieren Verenging en Van Gogh Nationaal Park overhandigden op donderdag 8 december een brug aan gemeente Laarbeek, Heemkundekring de Lange Vonder en Heemkundekring Erthepe. De overhandiging vond plaats op Eindhoven Airport tijdens een partnerbijeenkomst van Van Gogh Nationaal Park.

De gemeente Laarbeek zet de populierenhouten brug in voor de gebiedsontwikkeling de Blauwe Poort en het plan Over en Weer van de samenwerkende heemkundekringen uit Beek en Donk, Erp en Gemert. De brug zal als verbinding worden aangelegd over de Snelle Loop tussen Beek en Donk en Gemert.

Jury waardeert integrale samenwerking
De jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van Van Gogh Nationaal Park en de Brabantse Populieren Vereniging heeft het project geselecteerd uit meerdere inzendingen omdat het een mooi voorbeeld is van integrale samenwerking. Enerzijds is er veel aandacht voor de kwaliteit van het landschap, cultuurhistorie, klimaatadaptatie, energietransitie, recreatie en de versterking van de biodiversiteit. Anderzijds wordt ook de brede samenwerking gewaardeerd die is ontstaan tussen de gemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel, Meijerijstad, drie heemkundekringen, Waterschap Aa en Maas, Stichting de Brabantse Aa en Rotary.

Symbolische objecten uit populierenhout
De brug van populierenhout maakt onderdeel uit van drie objecten die door de populierenvereniging worden aangeboden aan de partners van Van Gogh Nationaal Park. Naast de brug voor Laarbeek worden er populieren blokbanken aangeboden aan het Helend breinpad van GGZE in Eindhoven en Landpark Assisië van Prisma in Udenhout. In totaal werden er tien projecten ingediend die aanspraak wilden maken op de symbolische bijdrage van de populierenvereniging.

Met deze bijdrage wil de vereniging het gebruik van de populier als duurzaam bouwmateriaal promoten en het partnerschap met Van Gogh Nationaal Park ondersteunen. Zowel Van Gogh Nationaal Park als de Brabantse Populieren Vereniging zijn blij met de projecten die zich hebben aangemeld. De populier is niet alleen cultuurhistorisch verbonden aan het gebied, maar draagt ook in hoge mate bij aan noodzakelijke CO2-opslag en biedt zeer interessant bouwmateriaal. Met het plaatsen van de banken en de brug op deze drie locaties kunnen de aanplant en het gebruik van de populier weer onder de aandacht komen.