Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Vrijheidsvuur de Peel in Laarbeek ontstoken: ‘Het belang om te herdenken is erg belangrijk’

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Vrijheid; het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Kijk maar eens naar de situatie in Oekraïne momenteel. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is de regio Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg niet in mei 1945, maar in september 1944 bevrijd. De stichting Vrijheidsvuur de Peel staat daar sinds 2019 jaarlijks bij stil. Dit jaar is dat extra bijzonder, want nu wordt het Vrijheidsvuur ontstoken in Mariahout, waarna het vuur symbolisch uitwaaiert over de Peel.

Stichting Vrijheidsvuur de Peel organiseert in samenwerking met 1 van de 11 Peelgemeenten een jaarlijkse ceremonie op 19 september. Dit jaar vindt de ceremonie plaats in Laarbeek. De gemeente wilde het evenement graag naar zich toe trekken om het verschuiven van het vieren van de vrijheid van mei naar september beter bekend te maken binnen de gemeente. Vanaf dit jaar organiseert de gemeente Laarbeek namelijk op 5 mei geen activiteiten meer rondom de bevrijding, aangezien september in deze regio beter past.

Vrijheid
“Vrijheid betekent dat je het recht hebt om individuele keuzes te maken als inwoner van de gemeente”, vertelt burgemeester Frank van der Meijden. “Zolang je wetten en regels respecteert, zijn er geen beperkingen. De meeste inwoners van de gemeente zijn in vrijheid opgegroeid. De oorlog in Nederland lijkt een ver verleden. Maar door de oorlog die momenteel niet ver van ons plaatsvindt, worden we er weer aan herinnerd hoe waardevol vrijheid is. Daarom moeten we het verleden niet vergeten en het permanent gevoel van vrijheid blijven delen en uitleggen aan de jongere generaties. Vrijheidsvuur de Peel staat symbool voor het doorgeven van een letterlijk lopend vuur in het belang van vrede.”

Ceremonie in Openluchttheater
Jeanette Hartjes (voorzitter stichting Vrijheidsvuur de Peel), Jan Dekkers (secretaris) en Mies van Berlo (verantwoordelijke lopersgroepen) hebben zich ook dit jaar weer volop ingezet voor een mooie ceremonie, ditmaal in het Openluchttheater in Mariahout. “Het vuur wordt in Bayeux (Frankrijk) opgehaald door een fietsgroep uit de Kempen. Zij brengen het naar de grens van België/Nederland en vanuit daar wordt het vuur lopend naar Eindhoven gebracht”, vertelt het drietal. Daar komt het in de avond op 18 september aan en dan is er een officiële ontsteking van het vuur op het stadhuisplein. Na een ceremonie met alle volksliederen wordt het vuur door de Laarbeekse loopgroep met een fakkel naar Mariahout gebracht. “Mensen die mee willen lopen kunnen vanaf de kiosk in Lieshout de laatste 3 kilometer meelopen. Naar verwachting zal dit omstreeks 22.00 uur zijn. Na een kleine ontvangst wordt het vuur naar de Mariagrot gebracht waar het een nacht opgeslagen wordt.”

Op 19 september is vervolgens de grote dag. Vanaf 18.15 uur rijdt een stoet van oude militaire voertuigen een ronde door Mariahout en zijn er 150 leden van de gilden/schutterijen uit de Peel, lopers uit de elf gemeenten en de doedelzakspelers van de Firebrigade Pipes and Drums die het vuur begeleiden. Ter hoogte van het buurthuis stappen de verschillende burgemeesters van de elf Peelgemeenten in en rijden zij de laatste paar 100 meters mee. Ze stappen uit bij het Openluchttheater in Mariahout, waar het vuur aan burgemeester Frank van der Meijden overhandigd wordt en door hem ontstoken. Verder zijn er deze ceremonie nog bijdrages van zangeres Yolanda Vos, Rudy Wagner namens de Sinti gemeenschap en 35 veteranen.

Indrukwekkend
Kortom; een indrukwekkend geheel waarbij alle inwoners van Laarbeek en omgeving van harte uitgenodigd worden. Zorg er zeker voor dat je om 18.45 uur in het Openluchttheater bent, zo kan het strakke programma geheel volgens planning aangehouden worden en mis je niets. Op de website www.vrijheidsvuurdepeel.nl krijg je alvast een indruk hoe het de afgelopen jaren is geweest. “We willen deze traditie voortzetten, ook op de volgende generatie. Het belang om te herdenken is erg belangrijk in deze tijd van een explosieve wereld”, besluit het drietal.