Afbeelding
Foto: Johan Maas
FOTO’S + VIDEO

Roefeldag: Kinderen bezoeken Laarbeekse bedrijven en verenigingen

Activiteiten & Evenementen Video's Foto en Video

Laarbeek - De jaarlijkse Roefeldag vond dit jaar plaats op zaterdag 11 juni. GoedeMorgen Media was een van de bedrijven die meedeed en in totaal drie groepjes mocht ontvangen. 

Op deze dag waren wij als DeMooiLaarbeekKrant zijnde aanwezig bij de Hotspot Hightech Helmond - de Peel, wat georganiseerd werd bij Formula Air in Beek en Donk. Hier lieten bedrijven, scholen en studententeams zien wat techniek voor onze regio betekent. Er waren veel verschillende activiteiten te doen, waarbij het vooral draaide om techniek ontdekken en beleven voor jong en oud. Na een korte uitleg over GoedeMorgen Media zijn we met de kinderen aan de slag gegaan in de rol van journalist, fotograaf en videograaf en mochten de kinderen een stukje schrijven voor de krant van deze week. Dat deden ze met veel plezier en het enthousiasme spatte er dan ook vanaf.

Het eerste groepje dat langskwam bestond uit Anouk, Nienke, Jinte en Lieke. Zij waren gestopt bij de stand van AAE en vroegen zich af wat het bedrijf allemaal deed. ‘Wij zijn vandaag aan het roefelen en werken nu voor de krant, mogen we jullie gaan interviewen?’, was wat de meiden zeiden. Natuurlijk mocht dat en daar maakten ze het volgende verhaal van. “We zijn vandaag bij de Hotspot Hightech Helmond - de Peel en zien daar heel veel verschillende robots. Zo was er bij AAE, een bedrijf dat machines maakt om producten in elkaar te zetten, een robot die je kon programmeren en zo een parcours af kon laten leggen. Deze robot was gemaakt van LEGO en werd gebruikt om techniek te promoten en jonge kinderen enthousiast te maken. Ook hadden ze een robotarm, die wel echt gebruikt werd in het bedrijf. Deze kon onder meer lijmen, lassen, maar ook scherpe randjes van producten afhalen. Tot slot stond er bij het bedrijf ook nog een meisje van 20 jaar die een machine had ontwikkeld voor haar afstudeerstage. Dit was een machine die een woord van vier letters 3D kon printen op een sleutelhanger en omdat het bijna vaderdag was kon je vandaag ‘papa’ laten maken met een snor op de achterkant.”

Na het bezoek aan AAE was het volgende groepje aan de beurt. Juul, Evi, Marijn en Fleur bezochten meerdere bedrijven en scholen, waaronder een stand van het ROC ter AA en het Dr. Knippenbergcollege. “De kinderen hadden van school de opdracht gekregen om iets te maken wat later ook in het echt gemaakt kan worden. Ze hebben nu een achtbaan bedacht met een aantal versnellingen erin waarvan bij elke ronde gemeten wordt hoe hard de achtbaan gaat en welke G-krachten daarbij komen kijken. Ook hebben ze een robot gemaakt die het muziekje ‘baby shark’ kan spelen. Vervolgens gingen we naar een snoepcreator toe, die bedacht is omdat je door corona niet even naar de Kruidvat kon gaan om snoep te scheppen. Hier mochten we een bakje op de loopband zetten en zelf onze kleur M&M’s samenstellen. Als laatste gingen we nog kijken bij Youtubers Rik en Jesper die met hun kanaal Glowmovies ruim 800.000 abonnees hebben. Zij gingen een raket maken die ze met water af gingen schieten en een wedstrijdje deden wie er het hoogste kwam.”

Tot slot kwam het groepje van Lars, Koen, Bram en Jeroen langs. Gek van Techniek maakte zij een eerste stop bij Slegers BV Gebr. Spuiterij en mochten ze hun eigen poster gaan spuiten. Daarna gingen ze door naar Mevi B.V, een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van verspaning, werktuigbouwkundige engineering, machinebouw en apparatenbouw. “Mevi werkt bijvoorbeeld voor De Efteling, Warner Bros, ASML en Fokker Technologies. Nu mochten we gaan voetballen met robots, maar ze hebben ook protheses gemaakt voor iemand die verlamd was zodat hij toch kon lopen. We sloten af met een bezoek aan Team Pi, een roboticateam dat in 2016 opgericht is en als doel heeft om jongeren te inspireren en enthousiasmeren voor techniek. Ze kunnen hier robots bouwen, tekenen en programmaren. Net wat ze zelf leuk vinden. Het seizoen is in drie fases verdeeld gedurende het schooljaar. Ze bereiden voor hoe een robot gemaakt wordt, vervolgens gaan ze deze bouwen en tot slot doen ze mee aan een wedstrijd in Amerika. Nu hebben ze een robot gemaakt die ballen in een basket kan gooien en deze is in zes weken tijd echt gebouwd. Zo leren ze hoe het is om onder druk te werken.”

Naast de Roefeldag bij GoedeMorgen Media waren er natuurlijk nog tal van andere Laarbeekse bedrijven die meededen. Fotograaf Johan Maas nam een kijkje bij de Roefeldag en fotograaf Joost Duppen bij Hotspot Hightech Helmond - de Peel. Scan de QR-codes om alle foto’s en video’s te bekijken.

Geslaagde editie
De organisatie van Hotspot Hightech Helmond - de Peel kijkt terug op een geslaagde editie. Onder andere uit het aantal bezoekers bleek dat er geen gebrek was aan nieuwsgierigheid in de wereld van techniek in de regio, ook (en vooral) bij kinderen. Naar schatting was 70% van de ruim 2.500 bezoekers kind: precies zoals de organisatie het voor ogen had. Deze editie van het (jaarlijks terugkerend) evenement was de eerste sinds 2019, dat maakte afgelopen zaterdag extra bijzonder. “Het enthousiasme spatte er vanaf! Zowel bij de kinderen als bij de ouders. Diezelfde kids gingen, na een dag vol plezier, met tassen vol zelfgemaakte techniekwerkstukjes naar huis”, vertelt Manon Pijnenburg, voorzitter Stichting Hightech Helmond –de Peel. “Het is ontzettend leuk om kinderen bij sommige van de belevenissen zo verwonderd te zien kijken. Van bijvoorbeeld een VR-ritje in een achtbaan tot het maken van je eigen windmolen of zelf mogen lassen. Tijdens de Hotspot opent de techniek uit de regio letterlijk haar deuren om vervolgens naadloos aan te kunnen sluiten op de belevingswereld van kinderen en jeugd.”

Martien van de Vossenberg bezocht verschillende locaties en maakte onderstaand filmpje.


Ook DeMooiLaarbeekTeenz waren aanwezig en maakte een vlog.


Foto’s: Johan Maas

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding